Τι είναι η ρετινόλη ; Ποια μορφή να διαλέξω ; Να την σταματήσω το καλοκαίρι ; Υπάρχει η πιθανότητα να βγάλω πανάδες ; Θα με βοηθήσει στην ακμή μου ; Πόσο καιρό θα κάνω να δω τα αποτελέσματα ;
Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που λαμβάνουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ συχνά στον χώρο μας, όταν η συζήτηση πλέον φτάνει στο skincare, και ειδικότερα στην χρήση της ρετινόλης.
Όμως επειδή η πληροφορία που υπάρχει στο διαδίκτυο είναι ατελείωτη άρα και η σύγχυση του κοινού πολύ έντονη, στο άρθο αυτό, θα αναλύσουμε με τον πιο απλό αλλά κατατοπιστικό τρόπο τα πάντα γύρω από την ρετινόλη.
Τι είναι η ρετινόλη ;
Η ρετινόλη είναι μια μορφή της βιταμίνης Α. Και μιας που ξεκινήσαμε να μιλάμε για μορφές, άλλες μορφές βιταμίνης Α από την πιο ήπια στην πιο ”δυνατή” ή ενεργή μορφή της είναι :
Εστέρας Ρετινόλης→ Ρετινόλη→ Ρετιναλδεϋδη→Εστέρας Ρετινοϊκού οξέους →Ρετινοϊκό οξύ
Όλα τα παραπάνω ανήκουν στην οικογένεια των ρετινοειδών.
Ρετινοειδή είναι μια κατηγορία ενώσεων που περιέχουν βιταμίνη Α.
Το ρετινοϊκό οξύ είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α και εκείνη που τελικά το δέρμα μας αξιοποιεί. Ουσιαστικά οποιαδήποτε μορφή βιταμίνης Α και να επιλέξουμε να εφαρμόσουμε στην επιδερμίδα μας, εκείνη θα μετατραπεί σε ρετινοϊκό οξύ μέσω ενζύμων που βρίσκονται στο δέρμα μας.
Άρα όσο πιο κοντά στο ρετινοϊκό οξύ τόσο πιο αποτελεσματική και η μορφή της.
Και εδώ έρχεται η ερώτηση μιας κυρίας ‘’τότε γιατί να μην πάρω ρετινοϊκό οξύ να τελειώνουμε ;’’ .
Ο λόγος είναι ο εξής, το ρετινοϊκό οξύ – συχνά θα το βρείτε ώς Retin-A (τρετινοΐνη), απαιτεί συνταγή από δερματολόγο ενώ ο πιο συνήθης λόγος συνταγογράφησης είναι η αντιμετώπιση της ακμής.
Πλέον και όσο η τεχνογνωσία στον κλάδο της κοσμητολογίας και της χημείας κάνει ραγδαία βήματα, μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα αποστελέσματα απο προϊόντα βιταμίνης Α μη συνταγογραφούμενα ακόμα και στο κομμάτι της ακμής.
Τι κάνει η ρετινόλη στο δέρμα μας ;
Η δράση της βιταμίνης Α είναι πολυπλευρή και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει αλλά και να θεραπεύσει παρα πολλές δερματικές καταστάσεις καθώς επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού.
Συγκεκριμένα η ρετινόλη από την στιγμή που αγγίξει την επιδερμίδα μας μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του κύκλο ανανέωσης των κυττάρωντην και άρα την παραγωγή κολλαγόνου.
Διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τη δομή και τη σφριγηλότητα του δέρματος υπάρχει και βελτίωση στην ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Γι’ αυτό και τα ρετινοειδή είναι βασικό συστατικό όταν πρόκειται για την αντιγηραντική περιποίηση του δέρματος. Η Ρετινόλη, είναι επίσης γνωστή για την πλούσια απολεπιστική και αντιοξειδωτική της δράση καθώς έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
Και για να αποτυπωθεί και πιο απλά, ο φυσιολογικός κύκλος ανανέωσης των κυττάρων ολοκληρώνεται κάθε 28 μέρες. Η ρετινόλη επιταχύνει τη διαδικασία αυτή, προσφέροντας λαμπερή επιδερμίδα και καταπολεμόντας κατάστάσεις όπως :
- Aκμή
- Πανάδες
- Τραχύτητα και Θαμπάδα της επιδερμίδας
- Γήρανση
- Σημάδια ακμής
- Εξυγίανση των πόρων
Ποιοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρετινόλη ;
Η ρετινόλη και τα παράγωγά της είναι ζωικής προέλευσης, οπότε είναι ακατάλληλα για vegans. Η φυτική εκδοχή της ρετινόλης είναι η προβιταμίνη Α (ή αλλιώς τα καροτενοειδή), οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που την περιέχουν, ως εναλλακτική λύση στη ρετινόλη. Ίσως να έχτε ακούσει για την φυτική ρετινόλη με το όνομα Bakuchiol, η οποία είναι το σύγχρονο φυτικό υποκατάστατο της ρετινόλης. Το bacuchiol λειτουργεί στην επιδερμίδα σαν την ρετινόλη προσφέροντας όλες τις αντιγηραντικές της ιδότητες, χωρίς όμως να προκαλεί ερυθρότητα ή ξηρότητα ενώ μπορεί άφοβα να χρησιμοποιηθεί από εγκύους και θηλάζουσες, στις οποίες συνήθως απαγορεύεται η χρήση της ρετινόλης (σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί)
Επίσης εξαιρετικά ευαίσθητα δέρματα, ροδοχροϊκά και ατοπικά είναι προτιμότερο να αποφύγουν τη ρετινόλη, καθώς μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της ρετινόλης και πώς μπορούν να ελαχιστοποιηθούν;
Η ρετινόλη όπως αναφέραμε και παραπάνω αυτό που κάνει είναι η ταχύτατη ανανέωση των κυττάρων. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ερυθρότητα ή / και ξεφλούδισμα. Έχουν παρατηρηθεί επίσης και περιπτώσεις στις οποίες κυρίως ακνεϊκά δέρματα, έχουν εμφανίσει μια ήπια έξαρση, ώς πρός τις βλάβες που εμφανίζονται στο δέρμα.
Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως φυσιλογικά όταν ξεκινάμε την χρήση της ρετινόλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις σίγουρα δεν πανικοβαλλόμαστε , ούτε απορρίπτουμε το εκάστοτε προϊόν, σκεπτόμενοι πως δεν μας ταιριάζει.
Για να ελαχιστοποιήσουμε τις παρενέργειες αυτές ή / και να τις αποφύγουμε εντελώς η πρώτη και βασική οδηγία είναι – Λάβετε Καθοδήγηση-
Μην πειραματίζεστε με την επιδερμίδα σας και κυρίως με συστατικά όπως τα ρετινοεϊδή.
Υπάρχουν, όπως αναφέραμε αρκετές μορφές αλλά και διαφορετικές περιεκτηκότητες στο εμπόριο που αφενώς δεν είναι κατάλληλες για όλα τα δέρματα και αφετέρου χρήζουν καθοδήγησης ώς προς την χρήση τους.
Κάποιοι γενικοί κανόνες που είναι βοηθητικοί και αποτρέπουν από ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι :
- Ξεκινάμε από χαμηλές συγκεντρώσεις ρετινόλης
- Προσαρμογή σταδιακά στην βραδινή μας ρουτίνα ξεκινώντας από 2 φορές την εβδομάδα
- Συνδυάζουμε με έναν ενυδατικό ορό για μείωση ερεθισμών
- Δεν παραλείπουμε ποτέ την χρήση αντιηλιακού το επόμενο πρωί
Μπορεί η ρετινόλη να κάνει πανάδες ;
Ξεκινήσαμε λέγοντας πως η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει στον αποχρωματισμό των παναδών άρα η ρετινόλη σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή που δημιουργεί τις πανάδες.
Αυτό που δημιουργεί τις πανάδες είναι ο ήλιος (και άλλοι παράγοντες αλλά αυτά σε επόμενο άρθρο) και πιο συγκεκριμένα η έκθεση στον ήλιο χωρίς την απαραίτητη αντηλιακή προστασία.
Η ρετινόλη είναι φωτοευαίσθητη, άρα ερχόμενη σε επαφή με το φως παύει να δρα. Όμως το δέρμα σας λόγο της διαδικασίας που έχει υποστεί από την χρήση ρετινόλης που έχει προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ μπορεί να εμφανίσει μια παραπάνω ευαισθησία άρα ένας παραπάνω λόγος να είστε άκρως τυπικοί με την αντηλιακή σας προστασία.
Άρα ρετινόλη μόνο το βράδυ ;
Ρετινόλη ναι, μόνο το βράδυ.
Υπάρχουν όμως πολλά προϊόντα τα οποία περιέχουν εστέρες ρετινόλης (βιταμίνης Α) τα οποία μπορούν άφοβα να χρησιμοποιηθούν πρωί και βράδυ και να είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την επιδερμίδα σας.
Το ίδιο ισχύει και για την φυτική μορφή της ρετινόλης το BAKUCHIOL.
Και κάπου εδώ φτάνουμε ξανά στο συμπέρασμα πως όλα είναι θέμα σωστής καθοδήγησης καθώς υπάρχουν πολλές μορφές, συστάσεις και περιεκτικότητες που δεν μπορείτε να γνωρίζετε εάν σας ταιριάζουν ή με ποιον τρόπο να τις χρησιμοποιήσετε.
Με ποια συστατικά συνδυάζεται η ρετινολη;
Η ρετινόλη είναι εξαιρετικά ευεργετική όταν συνδυαστεί με την βιταμίνη Β3 (Νιανσιναμίδη) για την ακμή αλλά και τα σημάδια αυτής καθώς βοηθάει στην εξομάλυνση του δέρματος και στην μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού.
Επίσης θεαματικά είναι τα αποτελέσματα συνδυασμού της ρετινόλης με πεπτίδια όσον αφορά το κομμάτι της αντιγήρανσης και της πρόληψης.
Ακόμα ένας συνδυασμός της ρετινόλης που θα βοηθήσει και σε άτομα αρχάρια στην χρήση της καθώς θα αποτρέψει τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα είναι το Υαλουρονικό οξύ. Συμβάλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας διατηρώντας την υγρασία στα απαραίτητα επίπεδα.
Τέλος τα ceramides είναι άψογος συνδυασμός της ρετινόλης αφού τα ceramides αποτελούν λιπίδια που βοηθούν στην υποστήριξη του φυσικού φραγμού του δέρματος και αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας. Όταν χρησιμοποιούνται με ρετινόλη, βελτιώνουν τη συνολικής υγεία του δέρματος και μειώνουν τον κίνδυνο ερεθισμού που σχετίζεται με τη χρήση ρετινόλης.
Ποιά συστατικά δεν συνδυάζονται με την Ρετινόλη.
Επειδή σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάπου (η υπερπληροφόρηση που λέγαμε) πως δεν θα πρέπει με τίποτα να συδυαστεί με οξέα AHA & BHA (γλυκολικό, σαλικυλικό, λακτικό κα.) ή με Βιταμίνη C ας τα αναλύσουμε λίγο παραπάνω.
Μιλώντας για την Bιταμίνη C, δεν μπορεί να συνδυαστεί στο layering της βραδινής ρουτίνας σας. Όμως, ξανά, υπάρχουν προϊόντα και συστάσεις που το επιτρέπουν. Επίσης σημαντικό να αναφερθεί η CSA φιλοσοφία της medik8 (που σίγουρα ασπαζόμαστε) η οποία μας λέει πως η συνταγή για ένα υγιές και λαμπρερό δέρμα είναι η χρήση ρετινόλης το βράδυ και η χρήση Βιταμίνης C το πρωί.
Και ερχόμενοι στην χρήση οξέων σε συνδυασμό με την ρετινόλη θα σας πούμε πως σε ένα αρχικό στάδιο χρήσης της ρετινόλης δεν θα πρέπει να συνδυάζονται αλλά σε μια πιο ‘’δουλεμένη’’ επιδερμίδα ο συνδυασμος ρετινόλης και γλυκολικού οξέως είναι η απόλυτη αντιγηραντική συνταγή.
Συνοψίζοντας, εάν είστε καινούριοι στην χρήση ρετινόλης η συνδυαστική χρήση με απολεπιστικά συστατικά όπως τα οξέα δεν συστήνεται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο ερεθισμό , αυτό όμως δεν καθιστά αυτές τις δυο κατηγορίες εντελώς αταίριαστες.
Ενα συστατικό που δεν προτείνεται να συνδυάζεται είναι το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου καθώς μπορεί να ξηράνει έντονα το δέρμα και σε συνδυασμό με την ρετινόλη να υπάρξει έντονη ευαισθησία και ξεφλούδισμα.
Σε πόσο καιρό θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση ρετινόλης;
Τα αποτελέσματα της ρετινόλης ανάλογα πάντα και με την λύση που αναζητάμε είναι ένα συστατικό το οποίο χρειάζεται υπομονή και συνέπεια για να δούμε τα αποτελέσματα τα οποία συνήθως είναι εμφανή από τις 8 με 12 εβδομάδες ενώ στον ένα χρόνο συστηματικής και σωστής χρήσης τα αποτελέσματα θα σας ενυπωσιάσουν.
Μέσα σε αυτό το μεσοδιάστημα με την κατάλληλη καθοδήγηση θα καταφέρετε να κάνετε την διαδικασία του skincare ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και αποδοτική καθώς ανάλογα με την εποχή, την κατάσταση της επιδερμίδας σας και τις ανάγκες σας, μπορούν τόσο να αυξάνονται οι περιεκτικότητες αλλά και οι μορφές της βιταμίνης Α όσο και να γίνονται συνδυασμοί που θα δώσουν στην επιδερμίδα σας όλη την τροφή και την όψη που επιθυμείτε.
Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε και να είναι η αρχή για να ξεκινήσετε σωστά το skincare ταξίδι σας.